dijous, 21 de juny del 2012

CONTINUARÀ...


A tots ens ha agradat moltíssim fer aquest treball virtual en grup, perquè a part de que era molt divertit era a la  vegada molt educatiu i era molt fàcil de memoritzar.
Creiem que el blog tots n'hem après moltes coses tant com si hem fet més com si n'hem fet menys, ens agradaria molt que l'any que bé es tornés a repetir aquest treball cooperatiu.
Aquesta experiència ha sigut molt agradable per tots i ens  ha ajudat a millorar les tècniques virtuals.
Per això hem decidit continuar el blog i fer-lo públic i anar-lo completant amb tot lo què anem fent dia a dia.
També anirem posant coses relacionades amb la prehistòria.


dimecres, 20 de juny del 2012

LES PRIMERES CIVILITZACIONS










LES PRINCIPALS VAN SER

Comentari pares:



Hola Jordi, l’Anna ens ha ensenyat el blog que heu estat treballant aquestes darreres setmanes i només dir-te que ens sembla una idea fantàstica, les eines pedagògiques noves o diferents està clar que  motiven i dinamitzen molt més l’aprenentatge. L’Anna ha treballat molt il·lusionada, ha aprés nous continguts i l’ús de noves  eines multimèdia. Treballar d’aquesta manera la Prehistòria i les Primeres Civilitzacions, és tot un encert i una bona manera de compartir coneixements entre els companys . Tant a nivell de continguts, com estèticament, el blog està molt aconseguit. També felicitar-te per encoratjar-los a visionar programes televisius com “Sota Terra”, estem convençuts que el ventall de possibilitats per assolir coneixements,  quan més ampli i divers molt millor.  Gràcies per la dedicació!
Hola nois i noies interesats per la història. Sóc la mare de l`Enric.
M`agradat molt el blog sobre la prehistòria, crec que tothom a de conèixer els seus origens i que millor manera de fer-ho que treballant aquest tema en grup juntament amb el vostre mestre. Crec que heu fet una bona feina, i que hi ha alumnes que s`han implicat força i han treballant buscant informació sobre aquest tema. A l`Enric en particular li va sorpendre i agradar la classe virtual.
Dessitjo que continueu treballant com heu fet fins ara.         GRÀCIES     

Diapositives

Tots els del grup hem triat aquestes diapositives:     

dimarts, 19 de juny del 2012

carlota cantero

Jo he trobat aquestes pàgines :

dimecres, 13 de juny del 2012

CIUTATS IMPORTANTS A MESOPOTÀMIA

Mesopotàmia van apareixer les primeres ciutats, Eridu, Uruk, i Ur.
En aquest mapa podem veure les ciutats més importants de Mesopotàmia, destaquen Ashur que va ser capital comercial i Nineveh que era capital agricola, durant l' Imperi Asiri. Babilonia va ser capital a l'Imperi AMORREO, durant el regnat d'Hammurabi i era la ciutat més gran de Mesopotàmia.

MAPA CIUTATS Anna i Carlota


carlota preguntes

L'ESCRIPTURA.


QUÈ ÉS ?
- És un mètode de comunicació humana que utilitza signes o símbols virtuals.


QUAN? 
-L'escriptura va aparèixer als voltants de 3500 a.C


ON?
-A mesopotàmia i Egipte.


PERQUÈ?
L'escriptura va néixer de la necessitat de controlar aspectes comercials i administratius sorgits a les societats urbanes.   

  • Comprar i vendre, pagar impostos
  • Control de l'excedent
  • Especialització del treball


COM?

-A Mesopotàmia ,amb un a canya que deixava marques en forma de triangles. s'anomena CUNEIFORME.


COM?
-A Egipte ,sobre papirs o pedres amb pinzells de tinta.


PERQUÈ?
-És necessària per entendre el passat per explicar a les generacions futures del nostre present.

diumenge, 10 de juny del 2012

Les civilitzacions fluvials. Mesopotàmia i Egipte.‎ ELS RIUS


Riu Nil
Abans les grans cultures com Egipte buscaven els llocs on hi haguessin més avantatges per viure. Fa més de 5.000 anys, en un espai, al nord-est d’Àfrica, va sorgir una de les civilitzacions més importants de la història, l’antic Egipte. Les avantatges més importants que trobaven, a prop del riu Nil, eren:

·         Que les aigües els permetien conrear aliments.
·         Era més fàcil el transport per aigua, ja que els camins terrestres quasi no existien.
·         El riu assegurava tenir pesca constant. El peix era un dels menjars més fonamentals en la dieta dels pobles antics, juntament amb els cereals.
·         El riu afavoria a la salut de les persones, tant per evitar les malalties, com per la higiene.
Les crescudes estacionals del riu Nil, que es produïen cada any entre els mesos de juny i  setembre, fertilitzaven les terres situades a les dues ribes del riu. Són les terres negres en les quals els camperols egipcis conreaven cereals, les altres terres o també anomenades vermelles són les del desert. A partir de l’octubre, el nivell de les aigües comença a baixar, la terra queda coberta d’un llim fèrtil que adoba les terres i hi fa possible l’existència d’una agricultura molt rica.

El riu Nil travessa Egipte de sud a nord i recorre més de mil quilòmetres, això permetia abastar d’aigua la població i regar els camps de conreu. Per aprofitar millor els recursos del riu, els egipcis construïen molts dics que en retenien l’aigua i canals que la conduïen fins a les terres allunyades de la riba. El Nil era doncs la via de comunicació més important.

Els egipcis consideraven el riu el creador de les terres fèrtils on vivien i valoraven molt la importància que tenia, tant que fins i tot adoraven un déu, anomenat Hapi, que el representava.

Als voltants de  l’any 3100 a.C., el rei Menes va aconseguir ajuntar els territoris del Baix Egipte, doncs al seu delta molt ampli també hi vivia molta gent, i l’Alt Egipte. Tots els egipcis van estar al voltant del Nil, units en un sol Estat. Menes, fundador de la primera dinastia, és considera com el primer faraó d’Egipte.



Riu Eufrates i Tigris

Els rius Eufrates i Tigris, neixen a la muntanya Armènia (desembocant al Golf Pèrsic) i va ser entre aquests dos rius, on va néixer una gran civilització que s’anomenà Mesopotàmia. La paraula Mesopotàmia, vol dir la Terra entre rius.

Aquest rius cada cert temps es desbordaven, inundant grans porcions de terra, quan les aigües es retiraven, els habitants tenien terres fèrtils per cultivar. Aquestes condicions van donar lloc a la civilització fluvial de Mesopotàmia. S’han trobat rastres d’assentaments en aquestes terres d’abans del 7000 a,C.

Les inundacions no es produïen de forma regular i això dificultava la vida, en un lloc molt àrid si no hi havia aigua.

El territori de Mesopotàmia va ser conquerit el llarg de la història per molts pobles, ja que era ambicionat  per ser un territori molt fèrtil. Els pobles més importants que van conquerí aquesta regió van ser: sumeris, babilonis i assiris.



Sumeris:

La civilització Sumeri 3200 a.C, va ser la primera en considerar-se una civilització i es va establir a la baixa Mesopotàmia. L’aportació més important d’aquesta civilització va ser l’escriptura cuneïforme. Era un sistema complex, que aconseguia 700 signes.

Aquesta civilització vivia en ciutats i la seva població es dedicava bàsicament a l’agricultura, encara que també al comerç. Van ser grans constructors, però com que no tenien pedra feien servir el fang i per això no s’han conservat edificis de l’època. També construïen canals per l’abastiment d’aigua.  La civilització dels SUMERIS, va significa per les posteriors dels Babilonis i Asiris, el mateix que per nosaltres les civilitzacions grega i romana.



Babilonis

La civilització dels Babilonis va venir de l’ Oest l’any 2100 a.C. La gent que era d’aquesta civilització s’anomenaven amorites.

Els Babilonis, van adoptar l’escriptura dels sumeris, però van fer nous descobriments com la construcció d’unes taules per fer càlculs. Van introduir el sistema sexagesimal, dividint el dia en 24 hores, les hores en minuts i els minuts en segons. Avui dia nosaltres comptem igual. No van descobrir el “0” i això els va impedir fer alguns càlculs.

Aquesta civilització també es basava molt en l’agricultura.

El moment més important dels amorites, va ser quan va pujar al tro Hammurabi, que va transformar la ciutat de Babilonia, en el centre del nou imperi Mesopotàmic.

 
Assiris

La civilització d’ Assiris  va venir de les muntanyes de l’ Alta Mesopotàmia. Els Assiris, provenien dels Sumeris i van viure del any 1800 a. C. al 612 a. C. La seva expansió màxima va ser del any 669 a. C. al 612 a. C.

Els Assiris eren uns grans guerrers, que lògicament tenien moltes armes (arcs corbats, fletxes curtes, espases també curtes, ...) construïen “torres quadrades” fetes de fusta, molt altes.
La civilització dels Assiris va ser la més violenta de tota l’antiguitat. Però a part de ser violents, també tenien construccions força importants com per exemple la gran biblioteca del Rei Asurbanipal.

L’escriptura dels Assiris és feia amb unes canyes triangulars, amb les quals s’escrivia sobre tauletes de fang quan encara estaven humides, per això els hi era bastant fàcil escriure els signes que estaven formats bàsicament per triangles (que els feien clavant la canya al fang) i línies.

El rei Asurbanipal (668-627 a. C.) el qual va arribar a conquerir Egipte, va reunir en el seu palau en Nínive una biblioteca de tauletes escrites i gràcies a aquesta biblioteca (diuen que és la més antiga del món) hem pogut conèixer els detalls de la civilització mesopotàmica.


dijous, 7 de juny del 2012

La reflexió sobre l' Anna Planas.


A mi aquest tema em sembla que és el que m’ agradat més de tots, també és en el que he après més coses com per exemple:
-          La evolució humana, que es diu procés d’humanització, no és un procés tan ràpid com sembla, ja que es mesura en de milions d’anys...
-          També que hi havia altres cultures que estaven més evolucionades que nosaltres...
-          Que des de la prehistòria que ja es feien enterraments i que les primeres construccions funeràries van ser els megàlits i que n’hi havia de tres tipus: menhirs, dòlmens i coves dolmèniques.
-          Que a la prehistòria és l'etapa més llarga de la història de la humanitat.
-           Que el foc costava molt de fer i que per això agafaven les cendres, era com si transportessin el foc.
-          Que de les primeres pintures que es van fer se'n deia ART RUPESTRE, i que hi dibuixaven les seves caceres...
-          També he après que nosaltres podem ser més llestos, però que ells sabien moltes més coses que nosaltres respecte la natura, fulles i bolets curatius... com l'Ötzi.
-          Que de vegades hi ha jocs que serveixen per entendre la vida dels nostres avantpassats.
-          Que sabien utilitzar el coure, el ferro el bronze entre d’altres metalls i feien alguns objectes com per exemple: cistells per posar-hi la collita de pomes, també objectes de ceràmica...
-          També que les coses passen per un motiu. 
No he pogut acabar, podria posar encara moltes més coses, perquè com hem dit la història és com un llibre obert.

control socials carlota

La prehistòria és la primera estapa i la més llarga del a història de tota la humanitat. La ciència que l'estudia és l'arqueologia a través de jaciments, restes d'ossos, pintures rupestres...
Però no sempre em tingut el mateix rostre sinó que em anat evolucionant. Aquest procés s'anomena evolució humana.
Es divideix en:
-PALEOLÍTIC: -primers enterraments i primeres creences.
                         - ús de estris- sílex...
                         - són nòmades
                         - eren caçadors i recolectaven .
                         - l'art rupestre
                         es divideix en :
                         - paleolític inferior comença a 2'5 milions a.C
                         - paleolític mitjà
                         - paleolític superior
-NEOLÍTIC: Gràcies a l'observació de la natura i dels seus cicles va aparèixer l'agricultura. Com que estaven bé en aquell lloc s'hi van quedar perquè no els hi feia falta perseguir als animals, i van passar de ser nòmades a ser sedentaris . uns anys més tard els humans vem decidir donar de menjar als animals més dòsils per així domesticar-los, gràcies a l'excedent vem crear l'especialització del treball i a partir d'aquí van surgir noves eines... I la desigualtat social.També va surgir la ceràmica.
-e. DEL METALLS: van descobrir el coure, més tard el bronze, i com que al ferro era més abundant que el bronze es van passar al ferro.
També van surgir els megàlics, grans pedres juntes que forma una caseta on allà hi enterraven els morts.


Reflexions sobre el tema de Nit Reolid Vallejo

Aquest treball, m'ha agradat molt, i amb el grup que m'han posat sem ha set molt més fàcil del què hem pensava poder treballar bé, amb molta motivació, i entendra-ho tot... Aqui posare les coses que més m'han quedat de tot el que he aprés durant aquests ultims dies:

.Què fa uns 10.000 anys en una zona del Pròxim Orient, es van crear uns descobriments molt importants, que revolucionarien la història, i aquests descobriments són:

- Agricultura: És quant començen a conrear i a controlar les plantes.
- Ramaderia: Quant és van començar a domesticar els animals.

- També he aprés que l'agricultura va ser el fruit de l'observació es persones es van adonar del cicle que feien les plantes.

- L'art ha fet grans canvis en la vida humana. 

- Çatal Hüyük és una de les primeres ciutats de la peninsula d'Anatolia, és tracta de una superfíce urbana on hi habitàven milers de persones. 

I aquestes són les coses què més m'han quedat marcades, però el que de veritat m'ha cridat més l'atenció i m'ha agradat més ha estat saber què els Magàlits, son construccions fetes amb pedres molt grosses, ja que jo fa dos anys en vaig veure, i no sabia ni com és deien ni res, i m'ha interessat moltíssim saber-ho. 
I el què també m'ha cridat molt l'atenció però no tant com lo dels Màgalits ha set que a Egipte, també tenien la seva propia escriptura, ja hem suposava que tindrien la seva, i també que van passar a que un rei governés una ciutat, a que governés tot un imperi, ho he trobat molt fort!  

Reflexions de l' Enric Molina Martínez sobre el tem la Prehistòria

Jo en aquest tema he après moltes coses sobre la prehistòria, sobretot m'ha sorprès molt la part del neolític, es la part que he trobat més interessant. Jo del neolític en podria destacar diverses coses, com els humans van passar de ser nòmades per ser sedentaris formant grups o clans, m'ha sorprès molt la ciutat de Çatal Huyuk una de les ciutats més avantsades  del neolític, em va semblar molt interessant d'aquesta ciutat la forma que tenien les cases, que per dintre estaven decorades amb pintures que representaven escenes de caça i a les parets hi havien penjats els caps dels animals sobretot els caps de toro, perquè es deia que el toro i la dona eren el centre de les creences.
També em va impressionar molt el vídeo que representava com els homes prehistòrics cremaven els metalls. També crec que els canvis que es van produir en el neolític van ser molt importants per la societat ja que els homes van observar el cicle de les plantes i van alimentar algunes espècies d'animals més dòcils per tal de treballar el camp. Em va sobtar molt al part del megalitísme encara no em puc creure com els humans van aconseguir inventar idees tan enginyoses per transportar aquestes grans pedres.
Crec que aquest tema m'ha fet adrentar-me molt més a la història i també m'ha ajudat a descobrir com eren i com vivien els primers humans.

dimecres, 6 de juny del 2012

carlota cantero


el vídeo està molt bé perquè senten perfectament i ajuda a aclarir els dubtes.
Els prehistòrics s'establien a la vora dels rius on, van créixer i van establir tanta força  fins avui. Les principals civilitzacions van ser Egipte, Mesopotàmia , entre d'altres.


Egipte es va establir a la vora del riu Nil , on allà hi van construir piràmides, temples... També tenien la seva pròpia escriptura.Va passar de que un rei governés una ciutat a que governés tot un imperi.

                           

Mesopotàmia es va establir a prop dels rius Tigris i Eufrates, allà s'organitzaven en ciutats. Van aplicar la construcció de temples i que van tenir la seva escriptura.


  







diumenge, 3 de juny del 2012

MAPA CONCEPTUAL PREHISTORIA

ALTRES MAPES CONCEPTUALS:

La idea principal d’aquest mapa conceptual, és que quan l’home va controlar la ramaderia i l’agricultura, els poblats es van quedar en un lloc fix. Es van convertir en sedentaris.
 
 
Aquest mapa conceptual és més ampli, ens parla de l’agricultura i la ramaderia, però també del que va passar amb els poblats sedentaris: la especialització, les noves eines, el comerç per intercanviar mercaderies, etc.....

Megàlit


Els megàlits són construccions fetes amb pedres molt grosses. Se n’han trobat de tres tipus: els menhirs, els dòlmens i les coves dolmèniques. Les pedres que formen un dolmen o una cova dolmènica estaven cobertes de terra formant un turonet, cosa que s’anomena un túmul.

El megalitisme és la primera arquitectura funerària de la història, és a dir, els megàlits són les primeres construccions fetes per enterrar els morts. Es van començar a construir al mateix temps que les primeres piràmides d’Egipte. Fins aleshores els enterraments es feien sota les cases on vivia la gent o, senzillament, a terra.

Tres tipus de megàlits:

Ubicació: megàlit de Vall de les Pletasses ( la Molina.)



Ubicació: Comarca del Vallès Oriental (Parc Natural del Montnegre.)


Ubicació: Dolmen de la Creu d'en Cobertella

Stonegene.

Ubicació: Enmig de la plana de Salisbury (comtat de Wiltshire, Anglaterra)


dimecres, 30 de maig del 2012

El descobriment de la metal·lúrgia


Hem llegit com la metal·lúrgia transformà les societats prehistòriques. Però com es va descobrir el treball amb els metalls?  va ser un fenomen puntual o el podem trobar a l’actualitat?

L’home va començar treballant amb eines de pedra , picant el coure i en algun moment l’or, però sense entendre la utilitat d’aquest materials fins que va aprendre a fondre’ls.  Primer es donaven cops de martell en fred a materials que es trobaven en estat pur(6.500 a. C) i així es podien aconseguir peces petites com punxons, agulles, etc... Poc després van descobrir que si escalfaven el coure, era molt més fàcil treballar-lo i donar-li forma.  Els forns per treballar la ceràmica cada vegada aconseguien temperatures més elevades i això va fer que poguessin fondre els metalls fins fer-los líquids.La utilització del metalls no va ser un fenomen puntual,  des de llavors s’han utilitzat cada vegada més i avui en dia 2/3 parts del que construïm es fa amb metalls. Perquè són resistents, conductors, etc..

1.-Quin és el primer mineral treballat?perquè? quin procediment segueixen?

El primer mineral treballat va ser el coure, perquè es trobava amb facilitat i era mal·leable. 

4.500 a. C. s'extreia de minerals com la malaquita, es fonia en forns, bufant amb llargs tubs o amb manxes, que donaven oxigen i així superaven els 1000º C de temperatura. Llavors es barrejava el mineral triturat, per exemple, malaquita  amb carbó de llenya, amb la calor les impureses van alliberant-se, reduint el mineral a un coure més pur. Als 1000º C, el metall es fa líquid i es queda a la zona inferior del forn. Un orifici en el fons del forn fa que el líquid vagi cap a fora, on es recull amb una mena de recipients que serveixen per donar-li forma.


2.-Què és el bronze? com diu el senyor que el descobreixen?

El bronze és una mescla homogènia formada per coure i estany. A la Prehistòria la quantitatd’estany barrejat amb el coure, era d’un 10%. Van ser els egipcis els primers a afegir estany al coure. Entre el 3.500 a. C. i el 2.000 a. C. el bronze es va descobrir per casualitat, recollint les restes del coure que havien fos el dia abans i que ara barrejaven coure i estany.

3.-Quan es comença a treballar el ferro? perquè han de recórrer al ferro en substitució del bronze? quant temps durava el procés de fundició del ferro en l’antiguitat? a quina Temperatura es fonia?

El Ferro  (Des del 800 a. C. fins el segle I a. C)es va començar a utilitzar  7000 anys més tard que el coure i 2500 anys després del bronze.

El ferro era molt més abundant que el bronze. El procés per fondre i treballar el ferro a l’antiguitat durava 12 hores . La temperatura de fusió del ferro és 1.535 ºC, però els forns d’aquella època arribaven a 1.200 o 1.300 ºC.

TASCA; descriure com fonien el coure els prehistòrics. 

El coure s’aconseguia de la malaquita i de l’atzurita, fent servir recipients ceràmics i bufant el foc. La combustió amb poc oxigen separava el coure de la resta de materials i aquest quedava amb unes impureses, l’escòria. El procés es deia REDUCCIÓ. Llavors es donaven cops per fer saltar les “pepites”, que es col·locaven a un recipient “crisol ceràmic”. El coure fonia a 1.083ºC i s’arribava a aquesta temperatura si uns quants homes bufaven.