dimecres, 30 de maig del 2012

El descobriment de la metal·lúrgia


Hem llegit com la metal·lúrgia transformà les societats prehistòriques. Però com es va descobrir el treball amb els metalls?  va ser un fenomen puntual o el podem trobar a l’actualitat?

L’home va començar treballant amb eines de pedra , picant el coure i en algun moment l’or, però sense entendre la utilitat d’aquest materials fins que va aprendre a fondre’ls.  Primer es donaven cops de martell en fred a materials que es trobaven en estat pur(6.500 a. C) i així es podien aconseguir peces petites com punxons, agulles, etc... Poc després van descobrir que si escalfaven el coure, era molt més fàcil treballar-lo i donar-li forma.  Els forns per treballar la ceràmica cada vegada aconseguien temperatures més elevades i això va fer que poguessin fondre els metalls fins fer-los líquids.La utilització del metalls no va ser un fenomen puntual,  des de llavors s’han utilitzat cada vegada més i avui en dia 2/3 parts del que construïm es fa amb metalls. Perquè són resistents, conductors, etc..

1.-Quin és el primer mineral treballat?perquè? quin procediment segueixen?

El primer mineral treballat va ser el coure, perquè es trobava amb facilitat i era mal·leable. 

4.500 a. C. s'extreia de minerals com la malaquita, es fonia en forns, bufant amb llargs tubs o amb manxes, que donaven oxigen i així superaven els 1000º C de temperatura. Llavors es barrejava el mineral triturat, per exemple, malaquita  amb carbó de llenya, amb la calor les impureses van alliberant-se, reduint el mineral a un coure més pur. Als 1000º C, el metall es fa líquid i es queda a la zona inferior del forn. Un orifici en el fons del forn fa que el líquid vagi cap a fora, on es recull amb una mena de recipients que serveixen per donar-li forma.


2.-Què és el bronze? com diu el senyor que el descobreixen?

El bronze és una mescla homogènia formada per coure i estany. A la Prehistòria la quantitatd’estany barrejat amb el coure, era d’un 10%. Van ser els egipcis els primers a afegir estany al coure. Entre el 3.500 a. C. i el 2.000 a. C. el bronze es va descobrir per casualitat, recollint les restes del coure que havien fos el dia abans i que ara barrejaven coure i estany.

3.-Quan es comença a treballar el ferro? perquè han de recórrer al ferro en substitució del bronze? quant temps durava el procés de fundició del ferro en l’antiguitat? a quina Temperatura es fonia?

El Ferro  (Des del 800 a. C. fins el segle I a. C)es va començar a utilitzar  7000 anys més tard que el coure i 2500 anys després del bronze.

El ferro era molt més abundant que el bronze. El procés per fondre i treballar el ferro a l’antiguitat durava 12 hores . La temperatura de fusió del ferro és 1.535 ºC, però els forns d’aquella època arribaven a 1.200 o 1.300 ºC.

TASCA; descriure com fonien el coure els prehistòrics. 

El coure s’aconseguia de la malaquita i de l’atzurita, fent servir recipients ceràmics i bufant el foc. La combustió amb poc oxigen separava el coure de la resta de materials i aquest quedava amb unes impureses, l’escòria. El procés es deia REDUCCIÓ. Llavors es donaven cops per fer saltar les “pepites”, que es col·locaven a un recipient “crisol ceràmic”. El coure fonia a 1.083ºC i s’arribava a aquesta temperatura si uns quants homes bufaven.




1.-Quin és el primer mineral treballat? El coure .Perquè? Perquè pot ser doblat, modelat i reduït a làmines. És fàcil de treballar. Quin procediment segueixen?realitzava la fusió i refinat del coure a partir d'òxids com la malaquita i atzurita .
2.-Què és el bronze? És una mescla homogènia,composta de coure i estany. Com diu el senyor que el descobreixen? Amb l'aliatge del coure i estany.
3.-Quan es comença a treballar el ferro? es va començar a treballar fa uns 2.500 anys. Perquè han de recòrrer al ferro en substitució del bronze?Perquè el ferro és molt més abundant que el bronze. Quant temps durava el procés de fundició del ferro en l'antiguitat? Menys de dotze hores. A quina temperatura es fonia? 1482 graus

dimarts, 29 de maig del 2012

Enric Molina

Çatal Hüyük

Durant la etapa del neolític van sorgir materials nous com la ceràmica i els teixits. Es van crear les primeres ciutats com ara la de Çatal Hüyük és una de les primeres ciutats de la peninsula de Anatolia es tracta de una superfíce urban on hi habitaven milers de persones.
Les cases molt ben conservades eran rectangulars de fusta enganxades entre si sense deixar cap espai intermig entre cada una de les cases.
A l'interior les cases estaven dividides en diferentes estancies, una cuina amb forn per cuinar un llits aprop del foc...
Algunes d'aquestes cases tenien pintades unes pintures a les parets que representaven escenes de caça, volcans en erupció o bultors menjan carn humana.
Hi havien molts carnis de animals sobretots de bous, considerant que la dona i el toro eren al centre de totes les creençes.

dilluns, 28 de maig del 2012

Jocs de la prehistòria.


 ELS JOCS DE LA PREHISTÒRIA.

Els jocs de la prehistòria estan molt ben lograts, a més crec que és molt educatiu perquè t’ensenya el que els nostres avantpassats havien de fer en el seu dia dia. 

A mi en alguns casos m’ha costat de fer totes aquestes tasques de construir i també de recol·lectar plantes i trobo que és una mica dur, perquè si ja costa en el joc, imagina’t a la realitat lo dur que ha de ser.

Es podria dir, que ells estaven  molt més avançats que nosaltres en qüestió de plantes i de coneixement de la naturalesa..., utilitzaven les plantes per curar, per cuinar... etc.
Punts que tenim en comú del Neolític :

  • Fa aproximadament 10.000 anys en una zona de l' Orient, van sorgir uns descobriments, que van donar inici a l’agricultura i la ramaderia.
  • L’agricultura va ser fruït de l 'observació de la natura i dels seu cicles, es van fixar en l’època que s’havien de plantar les llavors i quines germinaven a cada estació.
  • Els humans van poder domesticar als animals més dòcils, donant-los menjar i els animals es van adonar que també vivien millor així, sense haver de buscar el seu aliment.
  • Gràcies l’agricultura i a la ramaderia, es varen fabricar deferents tipus d’eines que afavorien i feien més fàcils les tasques ramaderes i agrícoles. En un principi aquestes eines es fabricaven amb pedra
  • La gent s’especialitzava en tasques concretes i això va donar llos al principi dels oficis.
  • En el neolític la figura humana pren més importància, això ho podem veure en les pintures rupestres de les coves, etc.....
     

    dijous, 24 de maig del 2012

    Neolític


    El Neolític és una etapa on es produir una sèrie de canvis que van transformar la vida humana. Aquests canvis són l'agricultura i la ramaderia. Els grups humans van deixar de ser caçadors i recol·lectors per passar a produir els seus propis aliments. I van observar la vida de les plantes quan vivien, quan morien.
    Els homes també van aconseguir domesticar animals per tal de conrear els camps i poder tenir carn tot l'any.
    Per culpa de aquests canvis els homes va crear noves eines noves per tal de treballar el camp, i van passar de ser nòmades a ser sedentaris i van donar orígen als primers poblats.
    Encara seguien treballant la pedra ( sílex ) però d'una altre manera, de manera polida, més endavant van descobrir noves innovacions com els teixits i la ceràmica.
    Més endavant les grans civilitzacions es van insta lar a la vora dels grans rius com el Nil...
    Es van fer pintures rupestres a les parets de les coves

    resum neolític


    CARLOTA CANTERO

    NEOLÍTIC:



    Va néixer fa uns 10.000 anys ( mesopotàmia)  , però , no va néixer a tots els llocs del món alhora. A Europa va néixer fa uns 7.000 anys.
    El neolític va suposar un gran canvi per a tota la humanitat :
    • ·        Van passar de recol·lectar plantes silvestres a conrear-les, van observar que les llavors colgades germinaven al llarg d’un temps, i van començar a reproduir la natura.
    • ·        Van passardDe caçar animals a criar-los, per a poder menjar i també perquè els animals ajudaven a treballar l’agricultura .
    • ·        Van passar del nomadisme a viure en poblats ; van aparèixer els primers poblats estables.
    • ·        Pel fet de que fossin agricultors va fer que es creessin noves eines van passar de usar només la pedra tallada ,a utilitzar també la pedra polida per a fer armes i eines.
    • ·        També van crear els primers teixits i ceràmica mentre alguns treballaven l’agricultura, la ramaderia...
    • ·        L’art va reflectir el nou estil de vida que duien, de manera que , molts objectes tambés els hi van aplicar l’art. A la ceràmica ,als teixits...

    L’agricultura es va “ inventar” de manera simultània per tot el planeta, s’han trobat proves a Perú, Amèrica del Nord ...

    Neolític


    . Fa uns 10.000 anys aproximadament, a l'Orient, van descobrir coses revolucionaries. Entre tot aquests descobriments hi havia l'agricultura i la ramaderia. Al final va semblar que l'agricultura va esser el fruit d'observació i els grups humans han descobert el cicle de les plantes, i la ramaderia que és el conjunt d'activitats humanes  relacionades amb els animals que neixen (cria) i el comerç.
    En el cas de la ramaderia és similar que els humans van alimentar espécies d'animals més docils, i aquests animals, van comprovar que vivien millor així per tant es van domesticar.
    Quant es va inventar l'agricultura es van haver de crear noves eines per poder treballar a la terra, i fer la collita..etc, la pedra sempre ha estat l'eina clau.
    L'art ha fet grans canvis en la vida humana, en l'art neolític es representen moltes escenes en grup(parelles) per exemple; collites, danses... i d'objectes van crear la ceràmica cardial,  que està decorada amb unes estries fetes amb una petxina en forma de cor.
    Amb el temps van veure que l'agricultura no hi era en un sol lloc, si no que en diverses parts de la Terra.
    Els canvis del neolític es van difondre pel litoral mediterrani fa uns 5.000 anys.

    dimecres, 23 de maig del 2012


    ÖTZI

    Es conserva molt bé en un museu, on es troba a una determinada temperatura (6 graus sota zero.). Allà el poden visitar milers de persones, de fet cada any el van a veure unes 165.000 persones.

    Ötzi, és una mòmia humida, i és en aquests moments la més antiga, que es conserva al món. La seva antiguitat és de més de 5.000 d’anys.

    El lloc on va morir va ser en un pas dels Alps, a la Vall italiana de Ötz, tocant  la frontera austríaca. El 19 de setembre de 1991 uns excursionistes van trobar l’Ötzi. En un principi els arqueòlegs van pensar que era una excursionista que havia mort i els científics el situaven pels voltants del segle IV.

    Es creu que l’Ötzi va morir assassinat, i com va passar? doncs li van disparar una fletxa i això li va provocar una hemorràgia interna mortal, que el va fer caure a terra i amb el truc, van passar pocs minuts fins que va morir.

    Ötzi, tenia una ferida a la mà de feia pocs dies, aquesta tipus de ferida es produeix quan una persona es vol defensar d’una punyalada... per això es creu que havia tingut problemes al seu poblat i per això va marxar. Desprès d’haver fugit muntanya amunt, es va parar  a menjar alguna cosa i el varen atacar...

    Sabem que va menjar l’Ötzi, perquè van analitzar restes que tenia a l’estómac i varen trobar que havia menjat carn ,verdura... etc. També es creu que podria haver menjat cigrons o pomes.

    L’Ötzi tenia els pulmons negres, malgrat que no fumava, això és perquè cada dia respirava el fum de les fogueres que encenia per cuinar el menjar i escalfar-se.

    Els científics amb els avanços de la tècnica actual, podrien clonar un òvul amb l’ADN de l’Ötzi i així crear un descendent d’aquest nostre avantpassat, de fet moltes dones s’han ofert per tenir un fill seu. 




    RESUM DEL  NEOLÍTIC

    Fa uns 10.000 anys en una zona molt determinada del Pròxim Orient, es varen realitzar uns descobriments molt importants, que revolucionarien la història i són : l’agricultura que és quan comencen a conrea i controlar les plantes..., i la ramaderia que és quan comencen a domesticar els animals.

    Com va sorgir l’ agricultura?  va ser fruit de l’observació; les persones es van adonar del cicle que feien les plantes i van fer el seguiment del cicle pel qual es reproduïen les llavors. En aquest procés era important tenir en compte diversos factors: l’època en que s’ havien de plantar i en quan es morien...  Això va desenvolupar la creació de noves eines, com les aixades, la falçs, algun moli, destrals... etc.


    L’evolució de la ramaderia va ser  força semblant,  les persones van començar a alimentar determinades espècies,  les més dòcils.  La gent es va adonar que domesticant els animals, podien viure millor, sense dependre de la caça que feia l’alimentació molt més insegura. Es van crear  també  eines determinades per tenir cura  dels animals.


    Altres moments importants van ser  el pas de nòmades a sedentaris, en que  els humans deixaven  d’anar-se establint d’un lloc a un altre buscant  menjar, quan s’esgotaven els recursos, per passar a viure  en un lloc fix, doncs ja conreaven els seus aliments o criaven el seu bestiar,  varen sorgir així els primers poblats.

    En el neolític també es pintaven  les parets amb dibuixos de persones i de forma molt esquemàtica , representaven escenes de caça, danses... etc. Ells creien que això els portava bona sort en la cacera. També decoraven ceràmiques i d’altres objectes.

    dilluns, 21 de maig del 2012

    Maneres de treballar

    A nosaltres aquesta nova manera de treballar en grup i digitalment mitjançant blogs ,gmail... Ens costa una mica adaptar-nos.
    També ens agrada molt poder treballar amb l'eina d'internet ja que podem consultar més coses.
    Trobem que aquest treball de moment és molt interessant i que el treballem amb molt d'interès i esforç.
    Esperem que al final del treball vagi bé la nota ja que ens estem esforçant al màxim possible.
    Per nosaltres la història és com un llibre obert on cada dia vas passant pàgina i descobreixes una faceta més de la història. :)